Hvorfor er WordPress egentligt gratis?

Der opstår typisk mange spørgsmål, når man skal lave sin første hjemmeside i WordPress. Et af de spørgsmål som jeg ofte støder på, i mit daglige arbejde som webhosting supporter – er om WordPress er gratis.
Svaret kan være kompliceret, hvilket sandsynligvis er grunden til, at der blandt mange WordPress brugere er stor forvirring.

Selve systemet WordPress – omtalt som WordPress-Core – er Open Source og skabt af frivillige, hvilket er grunden til at det gratis. Derfor er det som udgangspunkt gratis at lave en hjemmeside i WordPress. Men da det kun er selve systemet, der er gratis, vil det kræve en hosting løsning for, at du kan bruge det.

Hvad er WordPress?

WordPress er et open source content management system (CMS), der bruges til at oprette websteder, webshops og blogs. Det er nemt at opsætte, gratis at bruge og kan tilpasses på mange forskellige måder. WordPress-websteder kan oprettes med enhver type webindhold, fra fotos og videoer til dokumenter og blogindlæg. WordPress tilbyder også mange typer plugins, der kan tilføjes for at tilpasse webstedet yderligere.

Hvad koster det at lave en WordPress side?

WordPress Core er gratis at bruge, og giver dig mange muligheder for at lave en hjemmeside. Men det er kun systemet der er gratis, så der kan være andre tilstødende udgifter forbundet med at lave en WordPress side. Typisk skal man bruge en hosting løsning, hvor WordPress systemet kan installeres og køre på. Derudover kan temaer og plugins koste penge, da det er tredjeparter, der udvikler dem.

Hvad er prisen for WordPress hosting?

Man kan installere WordPress på sin egen computer & server derhjemme, men det vil i langt de fleste tilfælde, kræve at du er en ørn til IT. Jeg anbefaler ikke at du installere WordPress på din egen computer, hvis du ikke har kendskab til den type opsætninger. Da det kræver at du ved hvordan man sikre sin hjemmeside, for eventuelle hackerangreb. Derudover kan der være mange tekniske konfigurationer, som kan skabe fejl eller en langsom side – hvis man ikke ved hvordan man opsætter det.

De fleste der bruger WordPress benytter et webhotel, da det er billigere og mere enekelt. Fordelen ved et webhotel er også at hosting udbyderen står for den tekniske drift, så du blot skal fokusere på at lave indholdet på din hjemmeside.

Læs mere: “De 3 bedste WordPress Hosting udbydere i Danmark

Hvad koster WordPress temaer og plugins?

Temaer og plugins i WordPress kan kan i de fleste tilfælde installeres gratis på din hjemmeside. Dog findes mange WordPress plugins og temaer, i en PRO version som koster penge. PRO versionerne koster penge, fordi de er udviklet af tredjeparts virksomheder, og ikke WordPress selv. De fleste plugins og temaer kan betales årligt eller for livstid, så det kan være billigt på sigt.

Hvordan er det muligt at systemet WordPress er gratis?

Det kan virke helt surrealistisk, at verdens mest populære hjemmesidesystem er gratis. Men hvorfor skulle nogen lave et komplet hjemmesidesystem helt gratis for dig?

WordPress er Open Source, og er derfor gratis at bruge. Fordi skaberne bag systemet ønsker, at alle skal kunne dele deres historie, eller vise deres produkter og services.

WordPress is software designed for everyone, emphasizing accessibility, performance, security, and ease of use. We believe great software should work with minimum set up, so you can focus on sharing your story, product, or services freely.

Democratize Publishing – WordPress.org

Men hvis WordPress er gratis, hvem betaler så eksempelvis udviklernes og designernes løn?
Ingen. WordPress udvikles og skabes af tusindvis af frivillige, der bidrager til at alle kan få glæde af systemets mange funktioner. De hjælper med at programmere, oversætte, designe og meget mere.

I Danmark er der en mindre gruppe mennesker, som bidrager til udviklingen af WordPress. Det mest aktive WordPress team i Danmark, er Polygots teamet. De står for at oversætte alt du ser i WordPress, bl.a. systemet, plugins og temaer.

Hvordan kan jeg bidrage til WordPress fælleskabet?

WordPress har flere teams, som giver dig mulighed for at deltage i forskellige typer af opgaver. Du kan bl.a. hjælpe med at programmere, designe eller oversætte WordPress.

Hvis du vil gøre en stor forskel for de mange danske iværksættere og privatpersoner, der benytter WordPress til deres hjemmeside. Så vil det bedste team at deltage i, uden tvivl være oversætter-teamet. Det kræver ikke, at du er ekspert i grammatik, da der er Editors (moderatorer) som godkender alle oversættelser. Så du skal langt hen af vejen bare have lysten til at bidrage til fælleskabet.

Jeg er selv en aktiv del af det danske oversætter-team, og synes det er skønt at bidrage til WordPress. Jeg har stor glæde af at bidrage til det danske oversætter-team. Det er fedt, at mange brugere kan få glæde og gavn af mine oversættelser. Samtidig får flere mulighed for at kunne bruge WordPress, da alt er oversat til korrekt dansk, og derved slipper for at skulle bøvle med at aflæse kryptiske udtryk eller tekster.

Leave a Reply