Virtualisering er en teknologi, der har transformeret it-landskabet ved at tillade flere virtuelle operativsystemer at køre på en enkelt fysisk server. Det har effektiviseret måden vi tænker servere på, da man med virtualisering kan udnytte alle ressourcer mest effektivt. To grundlæggende typer af hypervisorer, også kendt som virtualiseringstyper, er Hypervisor 1 og Hypervisor 2. Lad os dykke ned i, hvad disse begreber betyder og hvordan de adskiller sig.
Indholdsfortegnelse
Hvad er Virtualisering?
Virtualisering er processen med at oprette virtuelle versioner af computerressourcer, såsom operativsystemer, lagring eller netværk. Dette giver mulighed for at have flere virtuelle maskiner (VMs) på én fysisk server, hvilket optimerer ressourceudnyttelsen og forenkler administrationen.
Inden man kunne virtualisere flere operativsystemer på samme maskine, havde man en server til hver opgave. Eksempelvis skulle man have en databaseserver, en webserver og en log server. Hvor man i dag blot kan samle alle 3 servere på en maskine, og på den måde sparre penge og strøm, ved at udnytte alle ressourcerne i den ene server.
Hvad er en Hypervisor?
En hypervisor er en type software, der gør virtualisering muligt, ved at oprette og administrere virtuelle maskiner. Der er to hovedtyper af hypervisorer: Hypervisor 1 (eller Type 1) og Hypervisor 2 (eller Type 2)
Hvad er en Hypervisor 1? – Bare Metal Hypervisor
Hypervisor 1, også kendt som en Bare Metal Hypervisor, fungerer som en direkte bro mellem hardwaren på din fysiske server og de virtuelle maskiner, du ønsker at køre. Dette betyder, at hypervisoren er det operativsystem der bliver installeret på serveren, ligesom du kan installere Windows 11 direkte på en computer. Hypervisor 1 installeres på hardwaren uden behov for et underliggende operativsystem.
Hvordan fungerer Hypervisor 1:
- Når du tænder din computer eller server, starter Hypervisor 1 direkte op, og administrerer adgangen til computerens ressourcer som CPU, hukommelse og netværk.
- Dette gør det muligt for Hypervisor 1 at levere høj ydeevne og ressourceeffektivitet, da der ikke er nogen ekstra softwarelag mellem de virtuelle maskiner og hardwaren.
Anvendelse:
- Hypervisor 1 er ideel til store datacentre, virksomheder med behov for høj ydeevne og skalerbarhed samt cloud-miljøer.
- Det er velegnet til kritiske applikationer, hvor pålidelighed og ydeevne er afgørende.
Hvad er en Hypervisor 2? – Hosted Hypervisor
Hypervisor 2, også kaldet en Hosted Hypervisor, fungerer som en applikation/program oven på et eksisterende operativsystem. For at bruge lave en virtuel maskine med en Hypervisor 2, skal du installere et program som VirtualBox på en computer med Windows, Mac eller Linux.
Hvordan fungerer Hypervisor 2:
- Når du har startet dit operativsystem, kan du åbne Hypervisor 2 som en applikation, ligesom du ville åbne Word eller en internetbrowser.
- Hypervisor 2 er en mere fleksibel metode at virtualisere, da den gør det muligt at bruge den virtuelle maskine samtidig med andre almindelige programmer på din computer.
Anvendelse:
- Hypervisor 2 er ideel til mindre miljøer som udvikling og test, hvor man blot kan bruge sin egen computer, sammen med ens andre programmer.
- Det er også velegnet til desktop-virtualisering og undervisningsformål, hvor man hurtigt og enkelt kan opsætte et testmilijø.
Opsumering
I det store billede er forskellen mellem Hypervisor 1 og Hypervisor 2 primært baseret på, hvor de er placeret i forhold til hardwaren og operativsystemet. Hypervisor 1 er direkte på hardwaren og er mere robust, hvilket gør det velegnet til store og krævende miljøer. Hypervisor 2 er mere fleksibel og brugervenlig, hvilket gør det ideelt til mindre miljøer, udvikling og undervisning. Valget afhænger af dine specifikke behov og anvendelsesscenarier som nybegynder inden for virtualisering.
Populære Virtualiseringsløsninger
1. VirtualBox:
VirtualBox er en populær Hypervisor 2, hvilket betyder, at den fungerer som en applikation inden for et eksisterende operativsystem. Virtualiseringsløsningen fra VirtualBox er ideel til individuelle brugere, små virksomheder og udviklere, der ønsker at oprette virtuelle maskiner på deres desktops eller bærbare computere.
Anvendelse: VirtualBox er velegnet til udvikling og testmiljøer, hvor brugervenlighed og enkel opsætning er afgørende. Den understøtter forskellige operativsystemer som gæstemaskiner og er ideel til at simulere netværkskonfigurationer i testmiljøer. Jeg har flere gange benyttet VirtualBox, til at genoplive nogle af mine gamle Windows XP maskiner.
Gratis og Open-Source: En stor fordel ved VirtualBox er, at den er gratis og open-source, hvilket gør den til et omkostningseffektivt valg for en bred vifte af brugere.
2. VMware ESXi:
VMware ESXi er en Hypervisor 1, der kører direkte på serverens hardware uden behov for et underliggende operativsystem. Virtualiseringsløsningen fra VMware udviklet til større virksomheder, datacentre og cloud-miljøer, hvor høj ydeevne og skalerbarhed er afgørende.
Anvendelse: ESXi er ideel til cloud-miljøer og infrastrukturservices (IaaS). Den er velegnet til kritiske applikationer og arbejdsbelastninger, der kræver høj ydeevne og pålidelighed.
Gratis version: Selvom at VMware’s produkter primært er til større virksomheder, og kan i nogle tilfælde koste en bondegård. Så findes der en gratis version af VMware ESXi, som giver dig muligheden for at prøve kræfter med deres platform. Det er oplagt hvis du gerne vil i gang med et homelab, eller blot ønsker at dygtiggøre dig inden for IT.
3. Proxmox
Proxmox er en Hypervisor 1, der kombinerer KVM-virtualisering med Linux-containere (LXC). Proxmox er rettet mod IT entusiaster, små og mellemstore virksomheder og tilbyder en omfattende virtualiseringsplatform, der også understøtter containerteknologier.
Anvendelse: Proxmox er velegnet til mindre til mellemstore virksomheder, der ønsker at udnytte fordelene ved både virtualisering og containerisering. Den er især stærk inden for webbaseret administrationsgrænseflade og nem konfiguration.
Gratis og Open-Source: Ligesom VirtualBox er Proxmox gratis og open-source. Dette gør det til et omkostningseffektivt valg for organisationer, der ønsker at have en Hypervisor 1 løsning, uden at det skal koste en bondegård. Derfor er Proxmox også populært iblandt folk der har et homelab, med nogle server der hjemme.
Hypervisor FAQ
Hvad er en hypervisor?
En hypervisor er en software, der gør det muligt at oprette og administrere virtuelle maskiner (VMs) på en fysisk server. Der er to hovedtyper: Hypervisor 1 (Bare Metal) og Hypervisor 2 (Hosted).
Hvad er forskellen mellem Hypervisor 1 og Hypervisor 2?
Hypervisor 1: Kører direkte på hardwaren uden behov for et underliggende operativsystem. Ideel til store datacentre og kritiske applikationer.
Hypervisor 2: Installeres som en applikation inden for et eksisterende operativsystem. Mere fleksibel og velegnet til mindre miljøer og udvikling/test.
Kræver det noget specielt udstyr for at oprette en virtuel maskine (VM)?
Generelt set kræver oprettelsen af virtuelle maskiner ikke noget specielt udstyr, ud over en passende mængde CPU, hukommelse og lagerplads på værtsmaskinen.
Hvis du bruger Hypervisor 1, skal din CPU understøtte virtualisering.
Du kan tjekke om din CPU understøtter virtualisering, på CPU producentens hjemmeside.
Intel
Hvilke operativsystemer kan man virtualisere?
De fleste hypervisorløsninger understøtter en bred vifte af operativsystemer som gæstemaskiner, herunder forskellige versioner af Windows, Linux-distributioner som Ubuntu og CentOS.
Kan jeg bruge en gratis version af hypervisor-software?
Ja, mange hypervisorløsninger, såsom VirtualBox, VMware ESXi (gratis version) og XCP-ng, tilbyder gratis og open-source versioner.